Hoornles

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt. Als je zegt dat je de hoorn bespeelt, heb je 99% kans dat ze zeggen: Wat is een ‘horen’. En dan moet je zeggen dat je geen ‘horen’ bespeelt, maar een hoorn.
Met ‘de hoorn’ bedoelen we de moderne hoorn als muziekinstrument.
De vorm van de hoorn is rond. Een dubbele hoorn draait tweemaal rond. Een enkele éénmaal. Naarmate de hoorn langer wordt, wordt hij breder en breder, om zo tot bij de klankbeker te eindigen.
De hoorn wordt met de linkerhand gespeeld. Vandaar dat men soms spreekt van linkse hoorn. De rechterhand wordt in de beker gehouden.

Het mondstuk van de hoorn is heel speciaal. De meeste koperblazers hebben een komvormig mondstuk, maar bij de hoorn is het V-vormig. Het heeft een smalle luchtdoorgang, en dient om makkelijker hoge passages te kunnen spelen. Natuurlijk is het mondstuk van koper.

De hoorn heeft een warme klankkleur. Hij klinkt lager dan een trompet, maar staat hoger dan een trombone en tuba. De hoorn heeft een unieke klankkleur als hij hoog gaat spelen. Dan klinkt hij even hoog als een trompet, maar in combinatie met zijn klankkleur kan hij je ware rillingen bezorgen.

Het gewicht van een hoorn kan makkelijk oplopen tot 3 kg. Ondanks dit grote gewicht heeft de hoornist zijn twee handen nodig om hem omhoog te houden. Na lange tijd kun je daar wel eens een vermoeide arm van krijgen. Vandaar dat men soms wel eens een hoornsteun gebruikt.

- De lestarieven zijn te vinden op de prijzenpagina.
- Er kan op elk moment in het lesseizoen een proefles genomen worden en gestart worden met les.
- De lessen vinden wekelijks plaats, m.u.v. de door het MEC ingeroosterde vakantie weken.
- 40 Tot 44 lessen per seizoen bij wekelijks les, 20 tot 22 lessen per seizoen bij om de 14 dagen les.
- Voor alle lessen in duo-, trio- en kwartetverband gelden gereduceerde tarieven.
- Restitutie van les- en inschrijfgeld niet mogelijk bij tussentijdse annulering.
- Opzegging van de les moet schriftelijk of per mail doorgeven worden aan de administratie van het MEC.

Docenten

Op dit moment hebben wij helaas geen hoorndocent.

Muziekschool Amsterdam