Sebastiaan van den Bergh

lesdag: dinsdag
in de ochtend en begin van de middag

locatie: Oosterspoorplein 1

cello, Sebastiaan van den Bergh

Copyright foto: Roos Trommelen

Sebastiaan van den Bergh begon met cello spelen toen hij 8 jaar oud was. Hij begon zij lessen aan zijn school in Italië, bij Saverio Gliozzi.
Na vier jaar verhuisde hij terug naar Nederland en vervolgde zijn lessen bij Rob Hageman en Rosalie Seinstra. Tegelijkertijd voltooide hij zijn opleiding Tweetalig VWO aan het Wolfert van Borselen in Rotterdam. Kort daarna wordt hij aangenomen bij Jeroen den Herder aan het Conservatorium van Amsterdam.

In 2013 behaalde Sebastiaan zijn Bachelor diploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Gedurende die studie volgde hij zomercursussen, met name die van de Utrecht String Academy en de NJO Summer Academy. Via de NJO Summer Academy nam hij ook deel aan enkele projecten van de Ligeti Academy, onder leiding van Bas Wiegers en Clark Rundell. Ook nam hij tijdens zijn studie deel aan masterclasses van Pieter Wispelwey, Marcio Carneiro, Gavriel Lipkind, Dmitri Ferschtman, Vladimir Perlin en Xenia Jankovic. Gedurende de laatste jaren in Amsterdam volgde hij daarnaast een jaar lang lessen op barokcello bij Viola de Hoog.

Sebastiaan heeft tijdens zijn studie veel geparticipeerd in projecten van onder andere studenten van het Conservatorium, eindexamens van studenten, en ook vele orkestprojecten van het Conservatorium. Daarnaast is hij ook actief geweest in vaste kamermuziek bezettingen, zoals het pianotrio, het strijkkwartet en het klarinettrio, met werken van Schubert, Turina, Rossini, Dvorak en Brahms. Twee jaar was hij lid van het ensemble Looptail, dat zich specialiseert in de hedendaagse muziek, en daarin steeds nieuwe innovaties ontdekt en verkent.

In 2014 startte Sebastiaan zijn Masterstudie aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam, wederom bij Jeroen den Herder. Hij is gedurende zijn studie daar veel bezig geweest met kamermuziek met een klarinettrio, dat later uitgroeide tot een klarinetkwintet, en wat nu het Marbel Ensemble heet. Daarnaast nam hij deel aan vele masterclasses tijdens de weken van de Celloacademie Zutphen en het Cellofestival Zutphen, met zijn docent Jeroen den Herder en cellisten als Lucia Swartz, Jakob Koranyi, Ran Varon en Michael Stirling. Als onderdeel van zijn Master voltooide hij aan het eind van zijn studie een Masteronderzoek naar de Franse componist Jean-Louis Florentz. Sebastiaan  behaalde in 2016 zijn Masterdiploma met onderscheiding.

Sinds zijn afstuderen heeft veel concerten gegeven met zijn celloduo Two of a Kind, dat hij heeft samen met Hanne Steffers. Ook heeft hij in het jaar 2017 – 2018 de Orkestacademie van het Gelders Orkest in Arnhem mogen volgen, en zo heeft hij een achttal projecten als cellist in het Gelders Orkest gespeeld. Sinds September 2018 heeft hij een aantal lespraktijken, zoals een binnen het Houtens Muziek Collectief, een binnen de ConAnima Academy in Gouda, en aan het M.E.C. in Amsterdam.
 

 

Muziekschool Amsterdam