Elmar Klijn

lesdag: maandag
locatie: Oosterspoorplein 1

Elmar1

Elmar begon met pianospelen op 11 jarige leeftijd. Na vier jaar klassieke pianoles te hebben gehad, is hij overgestapt naar lichte muziek vanwege de komst van een nieuwe leraar; Leon Kuypers, oud docent aan het conservatorium in Zwolle.

Na een ‘spoedcursus’ jazz, is Elmar op 17-jarige leeftijd toegelaten op het conservatorium in Amsterdam. Daar heeft hij een jaar les gehad van o.a. Hans Vroomans.
Vervolgens is hij overgestapt naar het conservatorium van Utrecht, om lessen te volgen bij Bert van den Brink, waar hij nu het 4e jaar doet. Elmar heeft in die tijd verschillende masterclasses gevolgt, van o.a. Hein v.d. Geyn, Glenn Corneille en Harmen Fraanje.

Vanaf het begin dat hij piano speelde is hij ook meteen begonnen met het spelen in bandjes. Van zelf-samengestelde schoolbandjes tot ‘grotere’ projecten op invalbasis.
Sinds 2002 speelt Elmar in de indierock-band “Good Dog Happy Man” waar hij hammond-orgel, rhodes en piano speelt en zorgt voor de samples.

De eerste demo van “Good Dog Happy Man” werd in 2005 o.a. verkozen tot “Beste demo van het jaar” door Utracks/ 3voor12 Utrecht. De in 2006 verschenen ‘Mute EP’ kreeg lovende recensies in o.a. de FRET, Musicfrom.nl, 3voor12Utrecht en zorgde voor de betiteling ‘Hollandse Nieuwe’ van de landelijke 3voor12.

Naast deze band heeft Elmar een eigen pianotrio, met contrabas en drums, waarvoor hij zelf stukken en arrangementen schrijft. Deze formatie belandde hiermee in de halve finale van de Amersfoort Jazz Talent Award en speelde op het North Sea Jazz Festival 2006 tijdens de finale van de ‘Dutch Jazz Competition’. Verder speelt het trio elke maand met een Special Guest, zoals Eef Alberts, Lydia van Dam, Suzanne Alt, Tom Beek, Peter Guidy en meer.

Vanaf 2001 geeft Elmar prive-les aan leerlingen van alle leeftijden en in verschillende muziekstijlen. Vooral op het gebied van lichte muziek; lezen (melodisch/ritmisch/akkoordsymbolen), leren improviseren, akkoorden-kennis, componeren en techniek/touche, heeft hij ervaring opgedaan als leraar. Sommige theoretische informatie is nou eenmaal een vereiste, dus die laat hij niet achterwege. Desalniettemin is hij vooral gefocust op de praktijk, oftewel “hoe speel je een liedje goed en mooi?” Jezelf terughoren is hierin een erg belangrijk onderdeel. Met behulp van de laptop confronteert hij leerlingen (en zichzelf nog steeds) met hun vaardigheden en zorgt voor begeleiding.

Voor meer informatie:

www.elmarklijn.com

 

Muziekschool Amsterdam