Henri van den Berg

lesdag: vrijdag
locatie: Oosterspoorplein 1

Henri van den Berg (1991, Rotterdam) is drummer, drumleraar, regelneef, bandlid en sessiemuzikant.

Van kleins af aan is Henri altijd gefascineerd geweest door ritme. Of het nu zijn oma was die haar koorpartijen al klappend oefende tijdens het oppassen of het ritme van de richtingaanwijzer in de auto: het zoeken naar regelmaat en ritme in geluiden zat er bij Henri al vroeg in. Vanaf zijn 7e mocht hij op drumles en al snel was er een drumstel. De fascinatie met ritme en drummen is nooit verdwenen. Sterker nog: in de loop der jaren heeft Henri zich ontwikkeld tot een veelzijdige drummer met veel verschillende projecten.

Zo stilt hij zijn honger bijvoorbeeld bij de band Orgel Vreten en betrekt hij allerlei samplepads en electronica in zijn grooves bij de band Ann White. Ook speelt hij in jaren ’80 coverband Fantabulous en electronisch project ALEX RAEA. Henri is regelmatig op het podium te vinden en voelt zich hier erg thuis. Zo stond hij met zanger Gyo Kretz op het SZIGET-festival in Budapest en heeft hij met Ann White al meerdere keren in de Melkweg gestaan.

Henri heeft in de loop der jaren enorm veel geleerd van diverse leraren. Rick van der Vlist was de eerste leraar die hem tijdens zijn middelbare-school periode aanspoorde om toch eens na te gaan denken over het doen van het Conservatorium. Daarna heeft hij bij de vooropleiding van het Conservatorium CODARTS in Rotterdam les gehad van Hans Eijkenaar en Juan van Emmerloot. Uiteindelijk kwam Henri via lessen van Richard Heijerman terecht bij het Conservatorium van Amsterdam. Hier heeft Henri tijdens zijn studie enorm veel geleerd van onder meer Oscar Kraal, Joost Kroon, Eric Hoeke, Ruben van Roon, André Kemp en Nicky Hustinx. Henri heeft veel muzikale bagage van deze leraren mee gekregen en dit verwerkt hij graag in de lessen die hij zelf geeft.

Naast deze bagage staat muziek centraal in Henri’s manier van lesgeven: vaak proberen we om nieuwe ritmes en fills in een liedje te spelen of zoeken we de partij van een liedje uit en gaan we daar mee aan de slag. Ook het zelf bedenken van partijen en fills is iets wat vaak aan bod komt. Henri geeft les bij het MEC op de vrijdagmiddag en –avond. 

 

Muziekschool Amsterdam